Fabeltjeskrant

Afgelopen dagen waren de dieren in het nieuws. Ze moesten door homo sapiens bijgevoerd worden of ze namen een homo sapiens op de hoorns. Dieren worden in zogenaamde natuurontwikkelingsgebieden gezet in hun natuurlijke habitat, want dan heb je natuur. Zo denkt een deel van onze soort. Zij geloven in fabeltjes.

In mijn gemeente en buurgemeenten heb je ook zo’n aflevering van de Fabeltjeskrant. Deze gaat over de Maashorst. Een door de mens bedacht concept waarin dieren zich thuis moeten voelen. Moeten, want ze hebben geen keus. Ze kunnen niet terug naar bijvoorbeeld Schotland of Polen. Ze zijn gevangen in een menselijke fabel. Bedacht door politici die de natuur naar hun hand willen zetten, Met praatgroepjes en een heus Praathuis. Met beleidsnota’s, pilots en evaluaties. Maar ook een tribunaal waar straffen worden bepaald voor dieren die zich niet gedragen. Waar ook bomen als inferieur kunnen worden betiteld en worden geveld. Bor de Wolf wordt er verdrietig van.

Juffrouw Ooievaar, Truus de Mier en Momfert de Mol hebben het wel naar hun zin. Zij wonen vrijwillig in het bos en kunnen ieder moment kiezen om te vertrekken. Zelfs naar het buitenste buitenbos.

Meneer de Raaf bekijkt het inmiddels al een tijdje bedachtzaam aan en is zijn eigen Vrijbos begonnen. Dankzij ecoducten breidt hij zijn staat zorgvuldig uit. Hij heeft zelfs al een Praathuis geconfiskeerd in Schaijk, Hier geen glaasje grenadine maar een fris verenbad of een kambeurt voor de vacht van vertwijfelde fauna, die zich afvragen in welk bos ze nu terecht gaan komen. Blijven ze in hun natuurlijke habitat of worden ze naar het buitenste buitenbos gestuurd?

Kiezen ze het plan van Gerrit de Raaf of dat van Lowieke de Vos? Voldoende gespreksstof in het Praathuis! Zoef de Haas is voor zijn doen buitengewoon nerveus. Stoffel de Schildpad maant tot rust en bestelt nog een kopje eikeltjeskoffie. Maar het schijnt niet meer rustig te worden voor het begin van de lente…

Hoe het verder gaat? Dat zien we de volgende keer maar weer. Maar nu maar eerst naar jullie warme nestjes en…denk erom! Oogjes dicht en snaveltjes toe! Alleen de homo sapiens van 18 jaar en ouder mag stemmen, maar in Fabeltjesland niet, daar heeft ieder wezen een stem.

Advertenties
Standaard

3 gedachtes over “Fabeltjeskrant

  1. Lex van Lith zegt:

    En wat te denken van Ed en Willem Bever!Zij worden inmiddels vanwege hun arbeidslust zwaar bedreigd,terwijl het bouwen van huizen tot prioriteit nummer 1 in dit land is gemaakt.Ze doen dit ook op een super-ecologische wijze met natuurlijk materiaal.Ach waren alle mensen wijs en deden daarbij wel,de wereld was een paradijs,nu lijkt het op een hel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s