Verlanglijstjes

Afgelopen week vond weer de ronde plaats waarin de regio’s bij de minister van Infrastructuur hun verlanglijstje indienen voor investeringen in weg, water en spoor. Onder aanvoering van onze gedeputeerde van Brabant, reisde een hoopvolle delegatie naar Den Haag om de minister te overtuigen dat Nederlands meest innovatieve provincie goed bereikbaar moet blijven. Deze politieke dans heet het BO MIRT.

Noordoost Brabant, de Agrifood Capital, komt er op het eerste gezicht bekaaid vanaf. Natuurlijk zijn er problemen op de A50/A59 en natuurlijk hebben we de prehistorische Edith spoorbrug bij Ravenstein. Met die enkelspoorse brug komt het wel goed. Mede door politieke lobby uit zuid en oost Nederland. Een hoogfrequente treinverbinding is goed voor Agrifood Capital! Het stationsgebied in Oss wordt daarmee een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en instellingen!

De A50 en A59? De snelwegen? Snelwegen met om de 5 km op- en afritten, zijn naar mijn mening geen snelwegen, maar veredelde route Nationalwegen, zoals we die in Frankrijk kennen.

Door intensieve lobby’s is bij de aanleg van deze wegen bij nagenoeg ieder dorp of stadsdeel een op- en afrit gemaakt. Dit zijn kortzichtige oplossingen, met files tot gevolg, waardoor de reistijd tussen bijvoorbeeld tussen Oss en Den Bosch nauwelijks korter is dan toen we de N59 met verkeerslichten hadden….

Nou is de verstedelijking in Brabant niet te vergelijken met die van Frankrijk, maar een onderliggend wegennet aan de noordzijde van het stedelijk gebied Den Bosch-Oss is wellicht de moeite van het onderzoeken waard. Te beginnen bij de Grote Wielen en aansluitend aan Oss-Noord. De Gewandeweg ligt er al..weinig aanwonenden, geen bijzondere landschappelijke waarde…

Deze opgave pak ik graag aan met Den Bosch. Intussen ga ik in gesprek over de Dorpenweg tussen Oss en Ravenstein over het terugdringen van doorgaand vrachtverkeer, wat daar niks te zoeken heeft. Vrachtwagens die vervolgens het brugviaduct opkruipend de A50 bij Ravenstein het aanstormend verkeer opstoppen…Het is bijna iedere dag raak daar. Rijkswaterstaat heeft het al onderzocht. Nu ook de maatregelen graag!

Gepubliceerd door wagemakersblog

Trotse vader

Plaats een reactie