Markt

Gisteren was Oss weer in het landelijke nieuws. Met stakende Unox medewerkers die strijden voor hun pensioenrechten. De overname van de fabriek biedt voorzetting van werk, maar dat is niet genoeg. Alles waar de mensen recht op hebben, mag niet door het grootkapitaal afgepakt worden. Tot zover de framing door de vakbond.

Grappig vond ik dat men het Osse centrum koos als demonstratieplek. Opgejut door een voormalig partijleider lieten de ‘gewone arbeiders’ zich voor het karretje spannen van hogere politieke doelen binnen de vakbond. Dinsdagochtend is het markt in Oss, dat is al sinds 1399 een stadsrecht van Oss. Het houden van een markt waar vraag en aanbod de prijs bepalen. Die markt brengt het gewone volk op de been. Maar steeds minder. Mensen kiezen zelf waar en wanneer ze hun boodschappen doen. De Osse markt heeft het moeilijk. Mijn collega Frank den Brok heeft dat met de marktkooplui onderkend en maatregelen genomen om de markt aantrekkelijker te maken. Ik hoop dat het gaat lukken. Want de markt en Oss horen bij elkaar.

Maar uiteindelijk bepaalt de consument zelf waar ze wat koopt. Ook kopen consumenten steeds minder rookworsten van Unox. Ondanks alle marketing: Broodje Unox, Nieuwjaarsduik, Oranje Ijsmutsen. Ik hoorde de vakbond toen niet roepen dat marketingbudgetten beter konden worden ingezet om pensioenrechten veilig te stellen…

En nu alle marketing niet heeft gewerkt, komt de vakbond met haar eigen marketingtrucs naar Oss om de gewone arbeider (met een uitstekende pensioenopbouw vanuit Unilever) te redden uit de klauwen van het grootkapitaal van Zwanenberg. Ooit de grondlegger van nog steeds een van de grootste werkgevers van Oss. Je moet maar durven.

Apart is ook dat politieke partijen die pretenderen op de komen voor de gewone arbeider binnen de vleesverwerkende sector, de felste tegenstander zijn van een MEGA-mestfabriek. Het vlees verwerken prima, vervoeren (niet ‘s-nachts!) en (ver)kopen ook (kiloknallers). Maar zijn dit de politici die ook denken dat halfvolle melk uit de fabriek komt? Zijn dit de politici die het Osse dna kennen? Zijn dit de politici die het beste met Oss voorhebben? Op de verkiezingsmarkt kunt u hen deze vragen stellen.

Het worden 21 maart 2018 verkiezingen die ertoe doen!

Reactie op alle reacties: Mijn visie op de vleesverwerkende sector is eerlijk en oprecht. Doet Zwanenberg het niet dan komen alle mensen (ook niet vakbondsleden) mss op straat of krijgen ze werk aangeboden op grote reisafstand. Duivels dilemma, maar ultieme zekerheid heeft geen enkel werkzaam persoon.
Bovendien heb ik begrepen dat de productie van rookworst gewoon doorgaat door niet stakende medewerkers. Er worden in ieder geval op dit moment nog steeds tonnen rookworst aangeboden op de markt om in soep te verwerken.
Noem het aannames of zie het als welgemeend inzicht in de situatie bij Unox.

Gepubliceerd door wagemakersblog

Trotse vader

15 gedachten over “Markt

  1. Goed geschreven door een echte Ossenaar! Ik zou het niet beter kunnen verwoorden (ik kom ook niet uit Oss….). Interessante en goed geschreven blogs tot nu toe.

    Like

  2. Het blijkt wel mhr.Wagemakers dat u niet met de gewone arbeider hebt gesproken.
    Ze zijn nl.zeer teleurgesteld en gaan enorm achteruit met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. 30 of 40 jaar opgebouwde rechten verdwijnen.
    Ik zou zeggen laat je eens zien en horen in de tent bij de gewone arbeider 👍

    Like

  3. Meneer Wagenmakers toch!

    Hoezo kunt u schrijven over voortzetting werkgelegenheid bij Unox kom eens praten met die mensen.
    Hoezo grappig de demonstratieplek in Oss wat is daar grappig aan Unox hoort toch bij Oss.
    Hoezo opgejut door de voormalige partijleider noemt u dit opjutten nou daar kunt u een puntje aan zuigen deze voormalige partijleider stond ook op het podium in 2010 waar hij zo’n 1000 mensen toesprak en ondersteunde toen Organon overgenomen zou worden door MSD waarbij alle mensen toen deze voormalige partijleider toe juichten, Ja meneer Wagenmakers daar zaten ook veel VVd’ers bij en dat kwam omdat deze mensen ook bang waren voor het verlies van hun baan maar nee dat begrijpt u waarschijnlijk niet omdat u het nu over arbeiders heeft.

    Rene van Doleweerd

    Like

    1. Organon was een zeer rendabel bedrijf en werd overgenomen door Amerikaanse durfkapitalisten Shering Plough, daarna kwam pas MSD. Onvergelijkbaar dus. Toen heeft u mij niet gehoord!
      Zwanenberg ziet kansen om het bedrijf met haar kundige betrokken mensen weer levensvatbaar te krijgen. Die kans krijgt Unox maar een keer denk ik. Ken de vleesverwerkende industrie goed gezien mijn familie!

      Like

  4. Meneer Wagemakers.
    U bent gisteren uitgenodigd voor een gesprek door ALEX DEN BROK.
    Wanneer kunnen we U verwachten bij onze tent, of is dat te min voor U.
    Mijn hele familie vader, moeder, opa, ooms en tantes hebben bij Hartog gewerkt.
    Bij ons thuis was het altijd Hartog en later Unilever wat de klok sloeg.
    Zelf werk ik ook al 32 jaar bij Unilever en ben niet blij met Uw uitspraken.
    Vandaar dat ik zit te wachten dat U het lef heeft om dit in het openbaar tegen ons te vertellen.
    Maar weet je wat het is.
    Het gaat niet om Uw pensioen en Uw salaris.
    Dan is het makkelijk om commentaar te geven.

    Nog een tip voor U.
    Lees eens wat over de historie van Oss voordat U uw mond open doet.

    Like

  5. Aannames !!!

    De aannames die gemaakt worden komen van U.
    Wij zouden voor het karretje gespannen zijn van de SP, dat zijn Uw woorden.
    Dat U gisteren uitgenodigd bent en nog niks van U heeft laten weten om te komen.
    Het gaat U alleen om de SP in een slecht daglicht te zetten.
    Dat is van mijn een aanname.
    Alles voor de gemeenteraadsverkiezingen
    En dat over de rug van z’n 300 werknemers van Unox.
    Let goed op mr Wagemakers dadelijk moet U weer een excuus aan bieden net als in 2014.
    En ik hoef mijn niet te verdiepen in Uw achtergrond.
    Het gaat hier om 300 werknemers in een stad waar U wethouder van bent.
    Gaat het U dan niets aan dat er in Uw stad dadelijk mee werklozen bij komen.
    Of gaat het hier om Uw belang ???

    Like

  6. Jammer dat er vanuit het gemeente huis van oss ook domme reacties komen ❗️
    Deze mensen zouden meer voor hun stadsgenoten moeten opkomen in ’n moeilijke tijd voor de werknemers van unox

    Smile2uall

    Like

Plaats een reactie